08 May, 2008

Padi, Beras dan Nasi

Semenjak dua menjak ni, sibuk orang kita bercakap mengenai kenaikan harga beras dan krisis makanan dan mula melanda dunia. Aku pun tidak terkecuali untuk terpaksa memikirkannya. Secara terus-terangnya, selama ini aku tidak pernah pun mengambil kisah tentang harga beras. Walaupun datang dari kampung yang ditarafkan sebagai Jelapang Padi Negeri Perak, dan nasi merupakan makanan wajib bagi aku tetapi aku sememangnya jahil dengan harga beras semasa. Aku juga tidak pernah kisah dengan jenis beras yang digunakan untuk dimasak, bagi aku nasi semua sama jer. Yang beza mungkin bila ianya dah bertukar menjadi nasi lemak, nasi beriani, dasi dagang, nasi himpit dan segala jenis nasi lagi yang terdapat di dunia ini. Aku tidak pernah kisah sama ada beras itu beras tempatan ke, beras siam ke, beras import ke..aku main belasah jer. Aku hanya sedikit kisah bila isteri aku merungut dengan jenis beras yang aku beli kerana kekadang itu menimbulkan masalah kepadanya untuk memasak. Satu lagi, yang aku malu sikit nak cerita sebenarnya sampai sekarang aku beli beras kat kedai runcit biasa jer. Jenis yang timbang tu, dan biasanya aku beli dua kilo jer. Jarang sangat aku beli jenis yang kampit besar zsaiz 5 atau 10 kilo tu. Mungkin bagi sesetengah keluarga tu, 2 kilo beras cukup untuk beberapa hari sahaja tetapi bagi keluarga aku yang kecil ni, bekalan beras sebanyak dua kilo tu cukup untuk makan lebih dari seminggu dan kekadang tu boleh mencecah ke angka dua minggu.

He..he..he..mungkin ada yang terkejut, tapi bagi aku biasa jer. Sebabnya isteri aku hanya masak sekali sahaja sehari untuk makan petang. Dan untuk sekali makan itu hanya satu pot beras jer kut yang digunakan. Dan berdasarkan pot beras tu, lebih 2/3 daripadanya aku yang makan manakala selebihnya baru isteri aku yang makan. Jadi bayangkan la kalau satu pot beras tu bersamaan dengan 100gm maka dekat 10 hari gak aku nak habiskan stok beras tu. Itu belum masuk bab aku kena gi out station atau balik kampung, maka stok beras sebanyak 2 kilo itu akan bertahan sehingga minggu yang ketiga. Oleh sebab itulah, ketika ini aku tidak begitu kisah dengan kenaikan harga beras kerana buat ketika ini aku rasa ianya tidaklah membebankan sangat dan syukur Alhamdullillah kerana itu. Namun bagi golongan yang berpendapatan sederhana dan mempunyai ahli keluarga yang ramai, sudah tentu kenaikan harga beras ini begitu membebankan dan sememangnya aku amat bersimpati. Jadi, bagi mengawal keadaan ini seharusnya kita yang sedikit berkemampuan ini merenung kembali dengan tabiat makan kita. Aku setuju dengan cadangan Perdana Menteri dan juga YB Tuan Guru Nik Aziz agar kita dapat berjimat cermat dan mengawal tabiat makan kita yang seharusnya diakui agak mewah. Mulai hari ini kita perlu berjimat cermat dan mengawal nafsu makan kita agar kita tidak terlalu merasa terbeban dengan kenaikan harga beras dan barang keperluan yang lain. Dengan berjimat cermat dan mengawal nafsu makan juga kita dapat mengelakkan diri daripada terkena penyakit yang berpunca daripada makanan. Seharusnya fenomena yang berlaku ini membuatkan kita mengubah gaya hidup dan secara tidak langsung dapat membantu kita menjaga kesihatan.
Emm...aku sendiri hanya mampu menulis tetapi apabila dihidangkan dengan makanan kegemaran rasanya aku masih tak mampu mengawal nafsu. Tambahan pula isteri aku suka memasak dan seringkali akulah orangnya yang menjadi bahan uji kaji dengan rasa masakan yang baru dicubanya. Biasanya juga aku bukan sekadar menguji makanan tersebut, tetapi melantaknya dengan bersungguh-sungguh....abis camno?

No comments: