14 August, 2008

Catatan Bulan Merdeka

Seawal bulan ini sehinggalah kelmarin, aku sebenarnya sibuk! Bermacam-macam program yang harus dilaksana dan dibereskan dan semuanya menuntut kudrat dan pemikiran yang lebih sehingga tidak terdaya menulis sesuatu dilaman maya ini. Sebenarnya semenjak bulan Julai lagi jadual agak padat dan apabila masuk sahaja di bulan merdeka ini banyak aktiviti perlu diselesaikan. Ini kerana menjelang bulan hadapan kita semua akan berpuasa. Dan biasanya orang kita bila tiba sahaja bulan puasa, kalau boleh tak mahu buat apa-apa. Alasannya letih dan nak lebih beribadat sehingga kerja yang diamanahkan pun tergendala seketika. Bukankah kerja itu juga satu ibadat? Kalau betul ikhlas dan jujur, rasanya pahala yang berganda juga dapat diperolehi....Insya Allah.
Sepanjang separuh bulan ini juga macam-macam isu yang timbul sehingga kita lupa dengan bulan Merdeka pada kali ini. Belum ada lagi kedengaran kempen kibarkan bendera, dan belum juga aku menonton iklan-iklan tentang sambutan kemerdekaan. Yang panas sekarang adalah kempen di Permatang Pauh. Aku harap masyarakat kita tidak terlalu ghairah berkempen sehingga lupa dengan tibanya detik 31 Ogos dan disusuli dengan kedatangan 1 Ramadhan. Kempen di Permatang Pauh sehinggalah sorakan di Beijing, mungkin membuatkan masyarakat kita kurang ghairah untuk menyambut bulan merdeka. Dalam keghairahan dengan dua situasi itu, aku harap kita semua tak lupa batas-batas dan tanggungjawab kita sebagai seorang insan dan rakyat Malaysia. Jangan jadi macam Majlis Peguam yang tak reti bahasa! Sepatutnya Bar Council itu ditukar menjadi Bad Council. Cuma mungkin ada hikmahnya juga apa yang berlaku baru-baru ini kerana rata-rata orang Melayu tanpa batasan bendera politik masing-masing telah bangun untuk menentang forum tersebut. Tak tahulah kalau-kalau ada yang sengaja menggunakan situasi itu untuk faedah politik, harap-harap mereka yang berdemonstrasi tempoh hari benar-benar ikhlas membela agama Islam dan orang-orang Melayu.
Esok aku akan pulang ke kampung (Parit Buntar). Kebetulan juga pada 16hb ini sempena hari penamaan calon Permatang Pauh, aku akan berada di Pulau Pinang atas tugasan rasmi. Mungkin akan menjenguk seketika di sana sekiranya keadaan mengizinkan. Bukan untuk tolong berkempen atau apa-apa tetapi untuk melihat situasi apa yang berlaku pada hari tersebut. Mudah-mudahan tiada insiden buruk yang akan terjadi nanti. Sebut pasal kampung, dah terbau aroma char kueh teow dengan nasi kandar ....he..he..nanti boleh la belasah puas-puas!

No comments: