08 September, 2010

AIDILFITRI KEMBALI LAGI

Catatan ini di penghujung Ramadan, setelah agak lapang sedikit dengan tugasan di pejabat & rumah. Memang agak malas untuk menulis pada ketika ini, apatah lagi facebook menjadi media yang lebih mudah dan cepat. Cuma rasanya tak lengkap sekiranya blog ini terbiar tanpa catatan begitu sahaja.
Puasa tahun ni seperti biasa, cuma tak seperti tahun2 sebelum ni bila rumah dah jadi macam kilang biskut sebab isteri aku berniaga biskut raya. Tahun ni start minggu lepas baru mula buat. Alhamdulillah, ada juga rezeki di akhir-akhir ni. Puteri aku pun dah mula belajar puasa. Setakat ni dapat la 2 hari penuh, yang lain separuh hari. Yang tak puasanya banyak...he..he..tak sampai juga nak suruh dia puasa dengan badan sekeping macam tu. Cuma sekurang-kurangnya dia dah faham erti berpuasa dan nak belajar untuk berpuasa.
Buat pertama kalinya juga tahun ni aku tak balik ke Parit Buntar semasa bulan Ramadan ni, bukan tak nak balik tapi keadaan tak mengizinkan. Melepas la aku nak makan menu kegemaran aku kat kampung. Terus terang cakap selera aku memang tak boleh pegi dengan masakan Kelantan. Nasib baik la isteri aku dah banyak belajar masakan utara, jadi kira berselera la jugak bila waktu berbuka tu.
Tahun ni jugak buat kali ketiga berturut-turut aku raya di Machang. Patutnya giliran di Parit Buntar, tapi memandangkan mak mertua aku baru meninggal awal tahun ni, jadi giliran tu dirombak balik. Cuma rasanya tengah hari raya tu bila dah selesai semua aku akan bertolak balik ke Parit Buntar. Tak boleh tunggu raya kedua, sebab takut jem teruk jalan nanti.
Apapun Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua yang masih sudi menjenguk ke laman blog ini, Maaf Zahir Batin kalau selama ini ada tersalah kata dan terkurang bicara. Semoga Aidilfitri ini mampu membawa rahmat dan kebahagian buat semua. Wassalam...

1 comment:

Rusdi Abd Rahman said...

Sharrul,
Semoga bahagia dan tenang sekeluarga ketika hari raya.
Jangan dilupa undang kita jauh di selatan untuk program-program BBK 2010 Kelantan dan Terengganu nanti (ya... jika sempat hadir kerana diri ini juga ada 10-11 program BBK 2010 nanti untuk Johor dan Melaka...).